Az egyenjogú nem (2018)

Az egyenjogú nem eredeti címe: Ont he Basis of Sex (2018)

Az egyenjogú nem a „Nők a középpontban” sorozat zárófilmje hasonlatosan a nyitófilmhez (Radioaktiv), egy sikeres és legendás asszony valós történetét mutatja be a nézőnek. Ellentétben azonban a Marie-Curie életrajzi filmtől, ez a film a főszereplő Joan Ruth Bader Ginsburg nem teljes életét mutatja be, hanem annak csupán egy rövid szakaszát, egy fényes jogi pálya induló éveit. Nem sokkal korábban készült a bírónő életéről egy dokumentumfilm is, az RBG, amely viszont a teljes életpályát öleli át. Mindenesetre rendkívül érdekes, hogy valakiről még életében nem csupán dokumentumfilmet, hanem játékfilmet is készítenek. Az egyenjogú nem másik érdekessége, hogy a forgatókönyvet Ruth Ginsburg unokaöccse, Daniel Stiepleman írta.

A nemi (gender) egyenlőség kérdése

Furcsának tűnhet a XXI. század  harmadik évtizedében, hogy valaki azzal szerez hírnevet, hogy az USA-ban, a világ vezető hatalmában fél évszázada elszántan harcol a nemek egyenjogúságáért. Azt hinné az ember, hogy a megkülönböztetés a fejlett országokban már régen a múlté. Hogy ez mennyire nem így van, azzal már korábban is foglalkoztam az Anyák és lányaik című film kapcsán. A nemek jogai közötti különbséget több szervezet is rendszeresen monitorozza, többek között a Világgazdasági Fórum (World Economy Forum; egy non-profit nem kormányzati nemzetközi szervezet) publikálja az u.n. Nemek Közötti Különbség Indexet (Gender Gap Index).  Ez a mutató négy területen (egészségügy, oktatás, gazdaság és politika) számszerűsíti a nemek közötti különbséget egy 0-1 közötti skálán. (1-es érték a teljes egyenlőséget, míg a 0 a teljes egyenlőtlenséget jelenti.) Az alábbi táblázatba a 2020-ban 156 országra közölt adatokból emeltem ki néhány ország adatait. Érdekes módon, az USA indexe nem nagyon különbözik a szomszédainál mért értékektől. (Összehasonlításképpen nézzük meg Magyarország és szomszédainak indexeit.)

Helyezet Index
Izland 1 0,892
Kanada 24 0,772
USA 30 0,763
Mexikó 34 0,757
Szerbia 19 0,78
Szlovénia 41 0,741
Horvátország 45 0,733
Szlovákia 77 0,712
Ukrajna 74 0,714
Magyarország 99 0,688

Forrás: https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2021/digest

Bár vannak meghökkentő adatok ebben a táblázatban (ld. USA és Szerbia indexeit), mégis figyelemreméltó, hogy hazánk minden szomszédja után következik.

Ruth Bader Ginsburg  (1933-2020) a nemi egyenlőség harcosa

New York Brooklin negyedében nőtt fel. Egyetemi tanulmányait a Cornell egyetemen kezdte, majd 1956-ban bejutott a Harvard jogi karára, az első olyan évfolyamra, ahova lányokat is felvettek. Jogi tanulmányait végül a New-yorki Columbia egyetemen fejezte be. Bár kitűnő eredménnyel, évfolyamelsőként végzett, nem sikerült jogi irodában elhelyezkednie, ezért oktató lett a Rutgers egyetemen. Rövidesen csatlakozott az Amerikai Társaság a Szabadságjogokért (ACLU – American Civil Liberties Union) szervezethez, majd 1972-ben a Női Projekt társalapítója és vezetője lett. Ekkoriban az ACLU képviseletében 6 nemi diszkriminációval kapcsolatos ügyet vitt az USA Legfelsőbb Bírósága elé, melyeket egy kivételével meg is nyert.
1980-ban nevezték ki a Columbiai Kerületi Fellebviteli Bíróság bírájává, majd 1993-ban az USA Legfelsőbb Bíróságának lett bírája.
A Legfelsőbb Bíróságon számos ügyben markáns véleménye jelentős hatást gyakorolt az USA életére. Alább felsorolok néhány témát, amellyel Ruth Bader Ginsburg foglalkozott

  • nemi diszkrimináció
  • nők joga az abortuszhoz
  • választójog
  • amerikai őslakosság jogai

Ginsburg gyakori résztvevője volt TV showknak, szellemes válaszaival igen népszerű „celeb” is lett. Érdekesség, hogy az opera műfajának rajongója egyszer még egy operaelőadás szereplője is volt.
Többen kifogásolták, hogy Obama elnöksége idején nem lépett vissza megbízatásától, hogy az elnök egy progresszív bíróval tölthesse be a helyét. Kétségtelen, hogy tekintélyével és tapasztalatával jelentős hatással volt a Legfelsőbb Bíróság tevékenységére, ugyanakkor így vált lehetővé, hogy Trump nevezzen ki új bírót, ezáltal többségbe kerültek a Bíróság konzervatív gondolkodású tagjai.

Az egyenjogú nem cselekménye

Ruth Bader Ginsburg 1956-ban kezdte el jogi tanulmányait a nagy presztízsű Harvard egyetemen. Nemrégiben nyitotta meg az egyetem kapuit a női hallgatók előtt,és  csupán 9 lány volt az 500 fiú között az évfolyamon. Számos megaláztatásban volt részük a női hallgatóknak, melyek közül talán a legdurvább az a vacsorameghívás volt, ahol a dékán feltette azt a kérdést a női hallgatóknak, hogy adjanak magyarázatot arra, hogy mit keresnek ők ezen az egyetemen.

Mikor Ruth Bader Ginsburg az egyetemet elkezdte már férjnél volt, és gyermeke is született,ami természetszerűleg hátráltatta a tanulásban, ennek ellenére az ambiciózus fiatalasszony évfolyamelső lett. Ruth feladatait még tovább fokozta, hogy Marty, a férje rákban megbetegedett, ezért ápolásra szorult. A fiatalasszony a családi kötelezettségek, férje ápolásán kívül meg Marty előadásait is végighallgatta, hogy segíteni tudja őt az egyetem elvégzésében,
Férje a végzés után New Yorkban kap állást, és Ruth nem akarja egyedül elengedni félve attól, hogy betegsége kiújulhat, ezért kénytelen otthagyni a Harvardot így a new-yorki Columbia egyetemen fejezi be tanulmányait..
A fiatalasszony kitűnő teljesítménye ellenére sem kap ügyvédi irodában állást, ezért egyetemi oktató lesz. Egyik nap Marty, aki adóügyre szakosodott ügyvédként dolgozik, felhívja Ruth figyelmét Charles Moritz  ügyére.
Ebben az esetben egyértelmű a nemi diszkrimináció, ugyanis az adóhatóság nem hajlandó elismerni a férfi adójóváírását, amit édesanyja ápolásáért vont le, mivel a törvény szerint az csupán nőknek jár. A házaspár együtt vállalja fel a coloradói férfi jogi képviseletét, amit végül az USA Legfelsőbb Bíróságán megnyernek. Ez a per végül precedenst teremtett, jelentős hatása volt az ország életére.

***

Minden életrajzi játékfilmnél az ember el gondolkozik azon, hogy a történetben mennyi a valóság, és mennyi a kitalálás. A Time magazin közölt egy összeállítást arról, hogy mi történt meg a valóságban és mit tettek hozzá az alkotók Az egyenjogú nem című filmben.

Kitalálás Ruth részt vett férje kurzusian, míg Martyt rákkal kezelték
Valóság R. Ginsburg, miután átment a Harvadról, a Columbia-n szerzett diplomát
Részben valóság Kitűnő eredménye ellenére Ginsburg nem tudott bejutni ügyvédi irodába, viszont több bíró mellett dolgozott
Valóság Marty főzött a családra, emancipált férj volt
Részben valóság R. Ginsburg első komoly ügye az adó visszatérítés volt.
Kitalálás Ginsburg ügyetlenkedett az első meghallgatáson
Valóság Ruth és Marty az időt megosztozva beszéltek a bíróságon
Valóság Ruth és Wulf (az UCLA jogi igazgatója) gyerekkori barátok voltak
Valóság A Moritz ügy vette rá Ginsburgot, hogy folytassa munkáját az UCLA-ban

Ebből az összeállításból jól látszik, hogy Az egyenjogú nem meglehetősen jól követi Ruth Ginsburg életének ezt a szakaszát. A film erénye, hogy rádöbbenti a nézőt ara, hogy még a közelmúltban is (sőt még ma is) mennyi akadályt kellett a nőknek leküzdeniük, hogy érvényesülni tudjanak. Erénye a filmnek az is, hogy ellentétben a számos bírósági történetről szóló alkotással, bemutatja, hogy nem az ékesszólás a legfontosabb egy jogász tulajdonságai között, hanem az elkötelezettség és a kitartó munka. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a z enyhén kiszínezett sztori nem mentes a negédes tálalástól, ami szerintem ront a történet hitelességén.

Az egyenjogú nem  meghatározó alkotói

Rendező: Mimi Leder


Édesanyja zongorista, édesapja filmrendező volt, így nagyon korán megismerkedett a filmesek világával. Egész családja ebben a környezetben él: férje színész, egyik testvére forgatókönyvíró, a másik szereposztó rendező, lánya díszlettervező. Az egyenjogú nem megrendezésére talán az is késztette, hogy ő volt a nagytekintélyű hollywoodi filmiskola, a AFI Conseervatory első női diákja. negyvennégy filmet (játékfilm, TV film és sorozat) rendezett. Négy díj és 15 jelölés birtokosa.

Ruth szerepében: Felicity Jones (1983)


Angol színésznő, gyerekszínészként kezdte pályafutását, már 12 éves korában főszerepet kapott egy filmben  Oxfordban szerzett diplomát angol nyelvből. Tanulmányai közben számos szerepet játszott el a hallgatók által előadott színdarabokban. Negyvenkét filmben, TV-filmben és sorozatban szerepelt. Tizenkét díjat és 41 jelölést, (közöttük  A mindenség elmélete főszerepéért Oscar) kapott.

Martin szerepében Armie Hammer (1986)


Los Angelesben született, szülei üzletemberek. Dédapja évtizedeken át az Occidental Petroleum olajvállalatot vezette. Az ő apja (a színész ükapja) viszont az egyík amerikai kommunista párt megalapítója volt.  Első komoly szerepe 2008-ban a Billy: The Early Years címszereplője volt. Széleskörű ismeretséget  a 2010-es A közösségi háló hozott neki. Ezt követően számos filmben kapott szerepet, összesen 43 alkotásban látható. Kilenc díjat és 41 jelölést tudhat magáénak. 2021-ben szexuális bűncselekménnyel vádolták meg, amit Hammer visszautasított, de mindenesetre több tervezett szerepet nem kapott meg, és ügynöke is felmondta a vele kötött szerződést.

A teljes stáblista ITT található.

Két magyar felirat INNEN: 1  és   2 tölthető le.
Köszönet a fordítóknak.

A VIRTUÁLIS FILMKLUB eddig közzétett filmismertetései szabadon hozzáférhetőek a weboldalon, aki értesítést akar kapni az új bejegyzésekről, az ITT regisztráljon.

VISSZA A FŐOLDALRA

Források:

Nell Minow  On the Basis of Sex:
https://www.rogerebert.com/reviews/on-the-basis-of-sex-2018
Rachel E. Greenspan : The True Story Behind the Ruth Bader Ginsburg Movie On the Basis of Sex
https://time.com/5478411/on-the-basis-of-sex-true-story/
Bodnár Judit Lola: Ügynöksége dobta a szexbotrányba keveredett Armie Hammert
https://24.hu/kultura/2021/02/06/armie-hammer-wme-ugynokseg-szexualis-zaklatas-kannibalizmus-botrany/

 

 

Leave a Reply