A filmklub

Üdvözöllek kedves látogató, egy virtualis filmklub oldalára jutottál.

Mi is ez a virtuális filmklub?

Messziről kezdem.
Megváltoztak a filmnézési szokások. Egyre kevesebbet megyünk el moziba, a filmeket gyakrabban nézzük TV-n, DVD-n vagy inteneten szűk csaladi körben, vagy akár egyedül. Ugyanakkor  mégis csak jobb filmeket nagyobb társaságban nézni, és a látottakat megbeszélni.  Ezért tejedtek el (főképpen a fiatalok körében) a házi vetítések.

Bár mi nem tartozunk a fiatal korosztályhoz, barátaimmal évek óta rendezünk havi rendszerességgel ilyen vetítéselket, olyan (általában ritkaságnak számító) filmeket választok, amelyek társadalmi,  szociális kérdésekkel foglalkoznak, és amiről a vetítés után érdemes elbeszélgetni.  Minden évadban más-más tematika mentén választom ki a filmeket. A filmeket jobban megérthetjük, ha valamennyire felkészülünk témájából, valamenniyre megismerjük annak hátterét.   Ezért rövid bevezetőt szoktam tartani, majd a film után  elbeszélgetünk a filmről.

Mivel úgy gondoltam, hogy talán másokat is érdekelhet egy-egy ilyen film, és annak rövid ismertetése, három évvel ezelőtt egy weboldalt indítottam (http://vifi.hu címen), amelynek ez az oldal megújult változata.  A változtatást főképpen az indokolta, hogy a közzétett ismertetéseket könyebben lehessen elolvasni.

Félreértés ne essék, nem vágyom dilettáns esztéta szerepére, lelkes amatőr akarok maradni. És hogyan lehet ebből “virtuális filmklub”? Minden ismertetőhöz a regisztrált látogatok érdemi hozzászolást tehetnek (nem két szóban,  hogy tök jó, vagy borzalmas),  arra válasz érkezhet, és talán így kialakulhat egy értelmes eszmecsere. A vitában mindenki (előzetes regisztráció után) részt vehet, minden, a filmhez kapcsolódó véleményt szabadon leírhat, de minden hozzászólást moderálni fogok, hogy kiszűrjem a durva, sértő véleményeket, valamint a robotok által  küldött hozzászólásokat. Bár az eltelt három év tapasztalata nem nagyon igazolta korábbi elképzelésemet, csekély volt a hozzászólások száma, de talán a megújult honlap jobban vitára serkenti az érdeklődőket. Ha mégsem, az sem baj, bízom benne, hogy ezek az ismertetések felkeltik néhány látogató figyelmét egy-egy filmre.

A web-oldal szerkezete

Évente új témakör szerint válogatom a filmeket. Ezek a témakörök a weboldal jobboldalán lévő “Kategória” cím alatt találhatóak. Egy-egy címre kattintva lesznek gyorsan hozzáférhetőek a kategóriába tartozó filmek ismertetései.
AProgram oldalon a közösen megnézett filmek felsorolását lehet megtalálni.

 

A filmklub szabályai

  • Tatsd be az internet általános szabályait (netikett)!
  • A film témájához szólj hozzá!
  • Fogadd el más véleményét is, hiszen nem egyformán gondolkozunk!
  • Udvariassan fogalmazz!

2017 október                                                        Kubul

123kubul@gmail.com

 

 

 

 

Leave a Reply