Pawlikowski: Hidegháború

A Hidegháború eredeti címe: Zimna wojna (2018)

ENNEK A BEJEGYZÉSNEK KIBŐVÍTETT VÁLTOZATA ITT TALÁLHATÓ:

https://vifi.hu/hideghaboru/

A Nézőnapló most egy friss lengyel filmről, az Oscar díjas Pawlikowski alkotásáról,  Hidegháború -ról  számol be, amely az idei (2018) Cannesi filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját.

A Hidegháború egy lehetetlen korszakban játszódó szokatlan szerelem történetét meséli el. A nagyon eltérő társadalmi rétegből származó és ugyancsak eltérő temperamentumú szerelmespár a második világháború utáni Lengyelország újjáépítésének korszakában (talán lehet mondani, hogy az ottani “fényes szelek” idején) találkozik a “szocializmus építésének” korai szakaszában. Végigkövetjük szerelmük viharoktól korántsem mentes történetét, mialatt képet kapunk az 50-es évek, a hidegháború korszakának világáról. Többek között látjuk a mesterséges “népi kultúra” megteremtésének igyekezetét, találkozunk a csupán “szocialista országokba”‘ utazó népi együttes politikai vezetőjével, aki nem mellesleg besúgásra készteti a fiata lányt. Nem marad ki a “disszidálás” (az ország illegális elhagyása) problematikája sem, és képet kapunk a külföldi élet nehézségeiről is.

A Hidegháború végén megjelenő felirat tudatja a nézővel, hogy Pawel Pawlikowski, a rendező és a forgatókönyv társszerzője munkáját szüleinek ajánlja. Nem kell sokat töprengeni, hogy ezt miért teszi, hiszen hasonlatosan előző Oscar díjas filmjéhez, az Ida-hoz, a történet erősen önéletrajzi indittatású. A Varsóban 1957-ben született Pawlikowski szülei származtak ennyire különböző családból. Anyja mélyen hívő, hagyományos katolikus családból származott, míg apja, atesista zsidó származású liberális katonaorvos volt, aki az 1968-as antiszemita kampány miatt Ausztriába távozott. (Erről az időszakról szól a korábban ismertetett Rózsácska című film is.) Pawlikowski 1971-ben 14 évesen ésdesanyjával elhagyta Lengyelországot, 30 évet élt az Egyesült Királyságban, majd egy párizsi kitérő után visszatért szülőhazájába. A rendező a film kapcsán így nyilatkozott szülei történetéről:

“Édesanyám 17 éves volt, amikor a nála 10 évvel idősebb édesapámmal találkozott. Nagy, romantikus szerelem volt az övék. Azután veszekedtek és szétváltak. Azután kibékültek és én megszülettem. Ezután megint veszekedtek, és új partnereiek lettek, anyám még férjhez is ment. Ezután külön-külön elhagyták az országot, majd Nyugaton újra összejöttek és sikerült nekik megint marakodni, majd 40 évre rá együtt haltak meg.”

A magyar felirat innen tölthető le

A film egyik bemutató előtti vetítése december 17-én volt az Uránia moziban, 2019 február 14-től vetítik a hazai mozikban.

FRISSÍTÉS

A film 2 Oscar díj jelölést is kapott: Pawel Pawlikowskit a legjobb rendezői díjra, a filmet a legjobb idegennyelvű film díjára jelölték.

A VIRTUÁLIS FILMKLUB eddig közzétett 37 filmismertetése és 3 „szösszenete”
szabadon hozzáférhető a weboldalon, aki értesítést akar kapni az új bejegyzésekről,
az ITT regisztráljon.

VISSZA A FŐOLDALRA