Fehér kutya

A Fehér kutya eredeti címe:  White Dog (1982)

Az ma már közhelynek számít, hogy a mindenféle (kemény vagy puha) diktatúra korifeusai cenzúrázzák a nekik nem tetsző filmeket, azokat nem engedik bemutatni, ezek  a filmek  dobozban maradnak. (Innen ered  a  „dobozos film”  kifejezés.) Meglepő módon azonban demokráciában is előfordul, hogy egy film politikai meggondolásból nem kerül  a nagyközönség elé.  Egy ilyen film a Romain Gary novellájából Samuel Fuller rendezte Fehér kutya, amelyet a  Paramount stúdió mintegy 10 éven át nem forgalmazott az USA-ban.

A Fehér kutya főszereplője egy vonzó, némileg naiv színésznő, aki hazavisz egy kóbor német juhászt. Azonban hamarosan rá kell jönnie, hogy ezt a kutyát arra idomították, hogy megtámadjon embereket. Sőt,  kiderül, hogy új kedvence egy fajgyűlöletre nevelt „fehér kutya”, vagyis a fekete bőrű embereket támadja meg.  A színésznő ezért el akarja altatni a kutyát, de egy afroamerikai kutyaidomár inkább vállalja, hogy átneveli a rasszista ebet.

A filmstúdió vezetői attól való félelmükben, hogy ezt az egyértelműen antirasszista filmet a közönség félreérti, két tesztvetítés után elálltak a forgalmazástól. Igaz, döntésüket alátámasztotta az afroamerikaiak jogaiért harcoló NAACP civil szervezet elitélő véleménye is, akik egyértelműen rasszista felhangú filmnek ítélték meg, bojkottot és tüntetéseket helyeztek kilátásba. Fueller a döntésen felbőszülve Franciaországba költözött, és soha többet nem készített filmet az USA-ban.

Csak 1991-ben „rehabilitálták” ezt a nagyszerű filmet, amikor is DVD-n kezdték forgalmazni.

A film magyar felirata (1 és 2) innen tölthető le.

A VIRTUÁLIS FILMKLUB eddig közzétett filmismertetései és  „szösszenetei”
szabadon hozzáférhetőek a weboldalon, aki értesítést akar kapni az új bejegyzésekről,
az ITT regisztráljon.

VISSZA A FŐOLDALRA