Bánom is én, ha elítél az utókor

A Bánom is én, ha elítél az utókor a román újhullám második generácójához tartozó rendező, Radu Jude filmje.
Amikor megnéztem ezt a filmet, nem sokan ültek a moziban. Pedig A bámom is én, ha elítél az utókor a Karlovy Vary-i filmfesztiválon elnyerte a Kristály Glóbuszt, a legjobb film díját. Kétségtelen, hogy egy igen nehéz film, pergő párbeszédekkel, amit bizony a feliratokat olvasva nem könnyű követni.
A Bánom is én, ha elítél az utókor nagyon jó példa arra, hogy nem csupán nálunk okoz problémát a közelmúlt történelmével való szembenézés, tisztázás.  A film címe egy Antonescu idézet, amellyel kezdetét vette a megszállt területeken az etnikai tisztogatás. (Antonescu marsall Románia diktátora volt 1940-1944 között, akit a II. világháború után halálra ítéltek és kivégeztek, majd a rendszerváltás után a román nacionalisták kísérletet tettek rehabilitációjára.)
A film kerettörténete: egy fiatal, enyhén neurotikus rendezőnő a mai Bukarestben történelmi élőképet rendez egy, a II. világháború alatt – a román megszállók által véghezvitt – tömeggyilkosságról. A hatalom embere, egy cinikus cenzor megpróbálja leállítani az előadást, lévén a mondanivaló nem igazán harmonizál a jelenlegi politikai célokkal. Végezetül némi kompromisszum árán létrejön az előadás, és a film végén meglátjuk, hogy miképpen reagál az utca embere erre a „történelmi szembenézésre”.

A VIRTUÁLIS FILMKLUB eddig közzétett filmismertetései és  „szösszenetei”
szabadon hozzáférhetőek a weboldalon, aki értesítést akar kapni az új bejegyzésekről,
az ITT regisztráljon.

VISSZA A FŐOLDALRA