Szerelmem Nina

Eredeti címe: Ha-Asonot Shel Nina (2003)

Az elmúlt két alkalommal (Képeslapok Leningrádból és Rózsadomb) olyan filmeket néztünk meg, ahol a gyerekszereplők szüleinek életét a politika határozta meg. A Szerelmem Nina Izraelben játszódó film, a témája ugyan politikamentes, de mivel a háttérben ott húzódnak a mindennapok eseményei, természetesen fellelhetőek bizonyos társadalmi-politikai vonulatok.

Filmkritikákban gyakran olvashatjuk, hogy az alkotás „tabu témát” dolgoz fel, ami alatt az értendő, hogy kényes, sokaknak kínos témához nyúltak a film készítői. Ennek a filmnek viszont valóban egy tényleges tabu téma adja a keretét, egy 14 éves fiú nagynénje iránti szerelme a fő motívum.

Hogy ez miért tabu téma? A zsidó-keresztény kultúrkörben az emberek viselkedését a Bibliában megfogalmazott isteni kinyilatkoztatások (parancsok, ha úgy tetszik törvények) irányítják. A szexuális „eltévelyedés” minden formáját a Biblia tiltja: A természet folyása ellen való közösködés tiltatik. (3. Móz. 18). A homoszexualitás, szodómia és a paráznaság mellett a vérfertőzés is „eltévelyedésnek” tekintendő. A vérfertőzés fogalmát egyértelműen meghatározza a Biblia: Senki ne közelgessen egy test szerint való rokonához is annak szemérmének felfedezésére. (3. Móz. 18,6). A némileg homályos megfogalmazás alatt persze szexuális érintkezés értendő. A félreértések elkerülésére a Biblia tételesen fel is sorolja, hogy kikre vonatkozik a tiltás, egyebek között: A te anyád húgának szemérmét fel ne fedezzed, mert a te anyádnak közel való rokona.” (3. Móz. 18,13). És minden „eltévelyedésért” halálbüntetés jár: Mert valaki ez utálatosságoknak valamelyikét cselekszi, kigyomláltanak az emberek a nép közül, a kik azt cselekedéndik. 3. Móz.18,29) Ebben a filmben persze nincs „eltévelyedés,” a tiltott kapcsolat egyoldalú, egy kamasz fiú ábrándja csupán, a nagynéni a fiú vonzalmát észre sem veszi.

A Szerelmem Nina tartalma

keretét a 14 éves Nadav naplója képezi. A film eredeti (pontosabban az angol nyelvű forgalmazás) címe Nina (Nina’s Tragedies), a magyar és angol filmadatbázisokban Szerelmem Nina elnevezés szerepel. Megismerve a filmet, nekem úgy tűnt, hogy a Nadav naplója találóbb lenne a film elnevezésére, de a felirat fordításánál megtartottam az adatbázisokban feltüntetett címet.

1temetes
Nadav apjának temetése

A történteket Nadav narrációja alapján követi a néző, és mint az gyakori az ilyen „visszaemlékezős” filmekben, számos „flashback” idézi vissza a történetet. Temetéssel kezdődik a film, amint azt későbbiekben megtudjuk, Nadav apját temetik, a volt pilótát, aki öregkorára – Nadav anyjától, az excentrikus divattervező feleségétől való elhidegülését követően – ultra-ortodox zsidó közösséghez csatlakozott. Innen indul a főszereplő visszaemlékezése: apját behívatták az iskolába, mert a fiú naplóját megtalálva az igazgatónő „rettenetes” dolgokat olvasott benne. Kiderült, hogy nem fantazmagória, az amit Nadav írt, nagynénje iránti szerelmén túlmenően még számos, a családban megtörtént eseményt lehet a naplóban olvasni.

Megtudjuk, hogy Nina, a nagynéni heves veszekedés, szakítás és

Nina és Haimon esküvője
Nina és Haimon esküvője

kibékülés után férjhez megy Haimonhoz, gyerekkori szereleméhez. Ekkoriban Nadav egy felnőtt barátjával Menahemmel kukkolni jár a környéken, be-benézegetnek a számos kertvárosi lakás – többek

Nadav és Menahim
Nadav és Menahim

között Nina – ablakán. Egy ilyen alkalommal tudjuk meg, hogy Haiomon terrorcselekmény következtében meghal. Nina nehezen dolgozza fel férje halálát, éjjelente felriad álmából, rémeket lát, hallucinálni kezd, fényes nappal is furcsa dolgok történnek vele: egyik nap férjét látja az utcán meztelenül sétálni.

Nina "halluciomkációja".
Nina “halluciomkációja”.

Néhány héttel férje temetése után Nina egy viharos éjszakát tölt el Avionammal, akit akkor ismert meg, amikor egy katonai bizottság férje halálhírét tudatta vele. Bár a férfi otthagyná sikeres képzőművész menyasszonyát, hogy Ninával élje le életét, de az asszony férje emléke iránti lelkiismeret-furdalása miatt nem akar többet találkozni Avionammal.

Menahem eltűnik Nadav életéből, mert megismerkedet Galinával, egy orosz lánnyal, akivel együtt akar élni. Hamarosan kiderül, hogy a lány Menahemet csak kihasználja, korábbi barátjával, Alexszel akar kibékülni. Kiderül, hogy Galina régi barátja szakasztott mása

Galina és Alex
Galina és Alex

Haimonnak. Ő szokott meztelenül kószálni az utcán, amit azzal indokol, hogy így tudja jól kifejezni magát. (Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a bizarr cselekedet nem példanélküli, például a neves osztrák építész Friedenreich Hundertwasser is 1967-ben egy müncheni galéria előtt meztelenül tartott egy beszédet így tiltakozva az ipari tömegtermelés ellen.) Ezzel kiderül, hogy Nina nem vizionált, nem férjét, hanem Alexet látta pucéran kóvályogni az utcán.

A film ott fejeződik be, ahol elkezdődött: Nadav apjának temetését látjuk.

A Szerelmem Nina műfaja

sajátságos tragikomédia, a mulatságos és tragikus jelenetek váltogatják egymást. Bár témáját tekintve a film teljesen apolitikus történetet dolgoz fel, mégis betekintést nyerünk Izrael hétköznapi életének néhány problémájába. Nem véletlen, például hogy megjelenik egy orosz származású szereplő, hiszen a Szovjetunió felbomlása után mintegy 1 millió volt szovjet állampolgár vándorolt be a ma alig több mint 8 millió lakosú országba. Felvillan az ultra-ortodox közösség anakronisztikus képe is a filmben. A háttérben megjelenik a terrorista veszély is, ami elválaszthatatlan az arabi-zsidó konfliktustól.

A Szerelmem Nina alkotói

Rendező-forgatókönyvíró: Savi Gavison (1960) 3 filmet rendezett, mindháromnak a  forgatókönyvét is ő írta.

Savi Gavison
Savi Gavison
Ayelet Zurer
Ayelet Zurer

A Nina szerepét alakító Ayelet Zurer (1969) kétségkívül a leghíresebb az alkotók között. Izrael egyik vezető színésznője. Miután játszott Spielberg Oscar díjra jelölt München című filmjében, Hollywoodban is elkezdték foglalkoztatni. Eddig 37 filmben szerepelt.
A Haimon/Alex kettős szerepet játszó Yoram Hattab (1966) 17 filben kapott szerepet.
Az Avionam szerepét alakító Alon Aboutboul (1965) 75 filmben volt látható, egy filmet is rendezett.
Aviv Elkabeth játssza Nadav szerepét, őt már további két filmben is foglalkoztatták.

Jevgenyija Dugyina
Jevgenyija Dugyina

A Galinát megszemélyesítő Jevgenyija Dugyina (1964) Belarusziában született, Moszkvában tanult, majd 5 évig játszott a moszkvai Majakovszkij színházban. 1991-ben kivándorolt Izraelbe. Majdnem 30 –többek között 2 Szovjetunióban készült – filmben szerepelt.

Fogadtatás

2003-ban 11 díjat kapott az Izraeli Filmakadémiától. Bár több külföldi fesztiválon is szerepelt, nem kapott további díjakat. Azok a kritikák, amelyeket olvastam, többé-kevésbé kedvezően írnak a filmről.

A stáblista megtekinthető a magyar és angol  nyelvű adatbázisokban.

A magyar felirat ITT tölthető le.

Források

Dennis Schwartz: “Gavison’s whimsical and melancholy tragicomedy keeps the Israeli-Arab conflict in the background.”
http://homepages.sover.net/~ozus/ninastragedies.htm
Stephen Holden: In Tragedy, an Opportunity for a Teenage Peeping Tom
http://www.nytimes.com/2005/03/25/movies/in-tragedy-an-opportunity-for-a-teenage-peeping-tom.html
Arthur Lazare: Nina’s Tragedies
http://culturevulture.net/film/ninas-tragedies/
Robert Abele: Israeli director puts love before politics
http://articles.latimes.com/2005/mar/30/entertainment/et-ninatragedies30

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply