Loving

Eredeti címe: Loving (angol-amerikai, 2016)

A Loving című amerikai film szinte azonos időben játszódik A néma forradalom című filmmel, ahol a szovjet övezet  berlini diákjainak a szabadságot az amerikai övezetből sugárzó rádió hírei jelentették.
A film a Loving házaspár Virginia állam ellen indított 1967-ben zajló perének, annak előzményeinek feldolgozása. Ez a per az egyik legnagyobb győzelme az amerikai polgárjogi mozgalmaknak.

1958-ban vagyunk, a film az USA egyik déli államában Virginiában játszódik, egy fehér férfi (Richard) és egy színes bőrű lány (Mildred)házasságának  történetét meséli el. A szerelmespár amikor megtudja, hogy Mildred állapotos, tudva, hogy Virginia állam szegregációs törvénye tiltja a különböző rasszhoz tartózók házasságát, elutazik az USA fővárosába, Washingtonba, hogy ott összeházasodjanak.

Gondoljunk csak bele, ez a történet a náci faji törvények bevezetése után 32 évvel, eltörlése után 22 évvel játszódik! (A nürnbergi faji törvényekről az Europa, Europa című film kapcsán írtam néhány sort.) A fentebb idézett szabadság tehát ugyancsak szelektív volt, a szegregációs törvények korlátozták az emberi szabadságot.
Az alábbi térkép szemlélteti, hogy az USA melyik államban mikor törölték el a szegregációs törvényeket.

Visszatérve a filmre, a fiatal pár hazamegy Virginiába, de mivel ott a házasságlevelet érvénytelennek tekintik, a törvény megszegéséért egy év börtönbüntetésre ítélik őket. Az ítélet végrehajtását ugyan felfüggesztik, de azzal a feltétellel, hogy 25 évig nem térnek vissza szülőföldjükre. Lovingék ezért Washingtonba költöznek.
Mildred segítségkérő levelet ír R. F. Kennedy főügyésznek, aki egy emberjogi szervezethez irányítja őket. Ez a szervezet (American Civil Liberties Union) úgy látja, hogy ha ezzel az üggyel eljutnak a Szövetségi Legfelsőbb Bíróságra, akkor sikerül az USA összes államában alkotmányellenesnek nyilvánítani az ehhez hasonló szegregációt előíró embertelen törvényeket. Ügyük sikerrel jár, így visszatérhetnek otthonukba.

A film magyar felirata (többek között)  ITT található