London River (2009)

Eredeti címe. London River

A London River című film egy érdekes vállalkozás, mese a szolidaritásról és a toleranciáról. Egy „migráns” (algériai származású, de Párizsban született) rendező Rachid Bouchareb egy álomvilágba vezet el bennünket.  A történet a multikulturális Londonban játszódik néhány nappal a 2005 július 7-i öngyilkos robbantás után.

Multikulturális társadalom és globalizáció

multiculturalism-freedom-equalityA multikulturális kifejezés kulturális vagy nemzeti sokszínűséget jelent.  A XXI. században, de különösen annak második felében a fejlett országokban multikulturális társadalmak alakultak ki, ahol különböző nyelvek, vallások és szokások párhuzamos jelenléte jellemzi az emberek életét. Bár a kultúrák keveredése nem új keletű, az emberek áramlása országok, sőt földrészek között (a „migráció”) az utóbbi évszázadok tudományos-technikai fejlődésének következtében nagymértékben felgyorsult. A migráció következtében a különböző kultúrák kölcsönhatása kihat a társadalomra, és az azt alkotó emberekre. Az emberek más szokáshoz, kultúrához és valláshoz viszonyulása széles skálán mozog a teljes elfogadás és a teljes elutasítás között. Ezt jól megfigyelhetjük egy 2015-ös Nagy-Britanniában (a London River színhelyén) készült felmérés eredményén, ahol a különböző pártok szimpatizánsainak véleményét kérdezték meg a multikulturalizmus országukra  gyakorolt hatásáról:
Általában mi a véleménye arról, hogy a multikulturalizmus Nagy-Britanniát jobbá, vagy rosszabbá teszi?
(1578 válasz alapján, százalékban kifejezve)
jobb-rosszabb

Egy országon belül azonban a sokszínűség mértéke változó, alapvetően a nagyvárosokban telepednek le a bevándorlok, ezért ott aránylag több az „idegen”, mint vidéken. Jól szemlélteti ezt a jelenséget a 2011-es népszámlálás adatai alapján  összeállított alábbi táblázat.

Nagy-Britannia London
% %
Fehér 92 76
Indiai 2 10
Más ázsiai 1 5
Fekete (afrikából) 1 5
Fekete(dél amerikából) 2 1
Vegyes 1 3

 

 

 

 

Látva a fenti adatokat nem lehet csodálkozni azon, hogy a film főszereplő asszonya Londonban ugyancsak rácsodálkozik a furcsa világra, ahol a környéket arabok és feketék lakják, és mecsetekben folyik a társadalmi közélet.

A 2005 július 7-i londoni terrorcselekmény.

2005. július 7-én Londonban egybefüggő öngyilkos robbantások sorozatát hajtották végre. Ezt a terrorcselekményt hasonlatosan a new-yorki 9/11 elnevezéshez 7/7 megjelöléssel illeti az angol nyelvű sajtó. Az elkövetők tudatosan a reggeli csúcsforgalom idején robbantottak azzal a céllal, hogy minél több áldozata legyen cselekményüknek. A londoni metró szerelvényein 8 óra 50-kor london-jul72005-maprobbant az első bomba, majd mintegy egyperces szünetekkel további két bombát robbantottak fel. Nem egészen egy óra múlva, 9 óra 47-kor, egy emeletes buszon, amely a Travistock tér felé haladt robbant a negyedik bomba. A robbanás a busz emeletén, ott is anak hátsó részen következett be. A busz hátsó része teljesen szétrombolódott, az ott tartózkodó utasok megégtek, míg a busz első része sértetlen maradt, így akik az első részen ültek többnyire túlélték a merényletet.
Az elkövetők brit állampolgárságú muzulmán férfiak voltak, akik tettük indokát video-üzenetben közölték: tettük a brit csapatok iraki háborúban való részvétele miatti tiltakozás volt. A négy elkövetővel együtt 56 ember halálát, és mintegy 700 ember sebesülését okozta a terrorcselekmény. Ám nem csupán az elkövetők voltak muzulmánok, a vétlen áldozatok között szintén több muzulmán lehetett, hiszen többek között Törökországból, Iránból, Kenyából, Nigériából és Sri Lankáról származó emberek haltak meg a terrorcselekmény következtében.

A terrorcselekmény nagyon megrázta Nagy-Britannia közvéleményét, hatása mostanáig tart. A fent említett 2015-ös közvélemény-kutatás a 7/7-re vonatkozó kérdésére a válaszadók több mint háromnegyede nagyon, illetve eléggé valószínűnek tartja, hogy ilyen terrorcselekmény megismétlődhet.
Hogyan ítéli meg, annak valószínűségét, hogy jövőben  a 7/7-hez hasonló mértékű terrorista támadást intéznek brit városok, illetve más brit célpontok ellen.?
(1578 válasz alapján, százalékban kifejezve)
valoszinuseg

 A film cselekménye

tulajdonképpen nem túl bonyolult. Elsiabeth, az angliai vidéken gazdálkodó asszony (akinek férje elesett a falklandi háborúban) elborzadva látja a TV-ben, hogy milyen rettenetes merénylet volt Londonban, ahol egyetlen lánya is él.
film2cMivel a lány sorozatosan nem felel telefonhívásaira, útra kel és megkísérli meglátogatni őt a nagyvárosban. Londonba érve elképedve látja, hogy a városban mennyi „idegen” él, lánya is egy külföldi film2tulajdonában lévő lakás bérlője. Mivel nem tudnak segíteni neki lánya keresésében, az asszony telerakja a környéket lánya fényképét és az ő elérhetőségét tartalmazó hirdetésekkel.

Ousmane az afrikából származó apa szintén rég nem látott fiát keresi, film2baki ugyancsak eltűnt a robbantás után. Természetes, hogy a muszlim közösség köreiben érdeklődik, ahol készségesen segítenek neki, kap is egy fényképet, ahol egy csoportképen fia is rajta van. Mellette egy lány ül, akit azután megismer Elisabeth hirdetésén, ezért felhívja az asszonyt, és ketten együtt kezdik keresni gyermekeiket.
Elisabeth eleinte idegenkedik az afrikai embertől, de a közös gond végezetül közel hozza a két aggódó szülőt.
film3A filmben végigkövetjük ezt a folyamatot, a vidéken élő angol gazdasszony és egy Párizsban élő afrikai kertész kapcsolatának fejlődését.

***

Miért gondolom azt, hogy ez a film egy álomvilágot tár elénk? Nem tartom életszerűnek az asszony idegenkedéstől a teljes megértésig való gyors átalakulást. Ugyancsak furcsa, hogy az angol vidéken élő gazdasszony tökéletesen beszél franciául, az angol rendőrség nyomozója nem csupán tökéletesen uralja a francia nyelvet, de önként közli a kétségbeesett szülőkkel, hogy ő is muzulmán vallású.
Valóban, több kritika is elmarasztalja az alkotókat amiatt, hogy túl nagy a véletlen szerepe a történetben, ráadásul a cselekmény előre kiszámítható. Ebben van is némi igazság, azonban ez a film csupán felszínesen nézve egy tanmese, ám ez korántsem baj, vannak nézők, akiknek erre van szükségük. Ha azonban kicsit utánagondolunk, ez a film egy sokoldalú alkotás remek jellemrajzokkal, és egy olyan dicséretre méltó igyekezettel, amely a különböző hátterű (muzulmán és nem muzulmán) emberek között nem az ellentéteket, hanem a hasonlatosságokat keresi.

A rendező: Rachid Bouchareb (1953)

boucharebFrancia-algériai rendező, Párizsban született algériai szülők gyermekeként. 1985 óta készít nagyfilmeket.  Számos filmfesztiválon kapott díjakat. Az 1995-ben készült Poussières de vie és a 2006-os Dicsőség arcai című filmjeit Oscarra díjra terjesztették fel az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Ez utóbbi számos díjat nyert a 2006-os Cannes-i Filmfesztiválon. A 2009-es Berlini Filmfesztiválon a London River filmjéért arany medvére jelölték és megkapta az Ekomenikus Zsűri különdíját.

Ousmane szerepében: Sotigui Kouyaté (1936-2010)

Maliban született, színházi pályafutását 1966-ban kezdte meg., ekkor alapította meg 25 fős színházát. Később együttműködött Peter Brookkal is. Majdnem ötven filmben szerepelt, A szintén Bouchareb rendezte Kis szenegál filmben alakított szerepéért 3 „legjobb színész” díjat kapott, míg a London River filmben nyújtott alakítását a Berlini Filmfesztiválon az Ezüst Medve díjjal ismerték el.

Elisabeth szerepében Brenda Blethyn (1946)

Az 1970-es években színházi szerepeket alakított és 1975-ben a National Theater Company tagja lett. 1980-tól játszik filmekben, de csak a 90-es években aratott sikereket. 1977-ben jött a nagy áttörés. Az 5 Oscar díjra jelölt Titkok és hazugságok női főszerepére őt is díjra terjesztették fel, miután elnyerte a Cannesi Filmfesztivál és a Golden Globe női főszereplőnek odaítélt díjakat. Két évvel később a Little Voice-ben alakított szerepéért ismét felterjesztették Golden Globe és Oscar díjra.
Több mint 80 filmben és TV filmben szerepelt.

Sotigui+Kouyate+59th+Berlin+Film+Festival+xUPtbzNOUbQl
A film két főszereplője

A magyar felirat INNEN tölthető le.

Források:

Mandy Barrow:British Life and Culture
http://www.projectbritain.com/multiculture.html
Mandy Barrow:Learn about London
http://www.projectbritain.com/london/multicultural.htm
Louis Doré: More Britons believe that multiculturalism makes the country worse – not better, says poll
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/more-britons-believe-that-multiculturalism-makes-the-country-worse-not-better-says-poll-10366003.html
Torgyik Judit:Multikulturális társadalom, multikulturális nevelés
http://ofi.hu/tudastar/multikulturalis-090617-1
Wikpedia: 2005-ös londoni terrortámadás
https://hu.wikipedia.org/wiki/2005-%C3%B6s_londoni_terrort%C3%A1mad%C3%A1s
Vízkeleti Dániel: Visszafogott tündérmese a toleranciáról
http://www.filmtett.ro/cikk/1577/rachid-bouchareb-london-river
Peter Bradshaw: A decent French film about the capital’s 7/7 suicide bombings
https://www.theguardian.com/film/2010/jul/08/london-river-review

Leave a Reply